De kan sagtens spises hele året, for hvornår kan man sige nej til en hyggelig kanelbolle?
Her kommer min opskrift på 25-30 saftige kanelboller (du kan sagtens lave halv portion).
Ingredienser:
- 3 dl havredrik (andre plantedrikke og almindelig komælk kan også bruges)
- 200 g smørbar blok (almindelig smør kan også bruges)
- 50 g gær
- 4 æg
- 150 g grahamsmel
- 100 g kokossukker
- Kornene fra 2 vanillestænger
- 2 tsk stødt kardemomme
- 2 tsk ægte kanel (hvis du bruger kassiakanel, bør du putte mindre i)
- 1 tsk salt
- 750 g speltmel (eller hvedemel) – afpas mængden efter dejens fugt. Dejen skal være smidig og ikke klistret
Tid og ting:
Hævetid: 1 time + 40 minutter
Bagetid: 15 minutter v/ 175°C (varmluft)
En gryde og en skål
Fremgangsmåde:
- Hæld havredrikken i en gryde og lun den op til lidt over fingervarm.
- Tag gryden af varmen og rør smørret i.
- Smuldr gæren i og rør den godt ud.
- Bland imens i en skål: Grahamsmel, vanillekornene, sukker, salt, kanel og kardemomme.
- Rør æggene ud i mælke-smør-gærblandingen, og bland dernæst grahamsmelblandingen i.
- Rør til sidst speltmelet i lidt ad gangen. Ælt det sidste ind i, og ælt dejen godt på bordet. Den skal være smidig og blød uden at klistre.
- Læg dejen i skålen og stil den til at hæve et lunt sted med et viskestykke over. Den skal stå ca en time.
- Slå dejen ned og form den til 25-30 boller. De hæver en del.
- Sæt bollerne på en bagplade og lad dem hæve ca 40 minutter.
- Bag bollerne ca 15 minutter ved 175°C
Bollerne smager virkeligt godt, når de er lune og nybagte. Du kan dog også sagtens fryse dem ned og lune dem i ovnen senere.