Julehyggelige kanelboller

De kan sagtens spises hele året, for hvornår kan man sige nej til en hyggelig kanelbolle?

Image by RitaE from Pixabay

Her kommer min opskrift på 25-30 saftige kanelboller (du kan sagtens lave halv portion).

Ingredienser:

  • 3 dl havredrik (andre plantedrikke og almindelig komælk kan også bruges)
  • 200 g smørbar blok (almindelig smør kan også bruges)
  • 50 g gær
  • 4 æg
  • 150 g grahamsmel
  • 100 g kokossukker
  • Kornene fra 2 vanillestænger
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 2 tsk ægte kanel (hvis du bruger kassiakanel, bør du putte mindre i)
  • 1 tsk salt
  • 750 g speltmel (eller hvedemel) – afpas mængden efter dejens fugt. Dejen skal være smidig og ikke klistret

Tid og ting:

Hævetid: 1 time + 40 minutter
Bagetid: 15 minutter v/ 175°C (varmluft)
En gryde og en skål

Fremgangsmåde:

  • Hæld havredrikken i en gryde og lun den op til lidt over fingervarm.
  • Tag gryden af varmen og rør smørret i.
  • Smuldr gæren i og rør den godt ud.
  • Bland imens i en skål: Grahamsmel, vanillekornene, sukker, salt, kanel og kardemomme.
  • Rør æggene ud i mælke-smør-gærblandingen, og bland dernæst grahamsmelblandingen i.
  • Rør til sidst speltmelet i lidt ad gangen. Ælt det sidste ind i, og ælt dejen godt på bordet. Den skal være smidig og blød uden at klistre.
  • Læg dejen i skålen og stil den til at hæve et lunt sted med et viskestykke over. Den skal stå ca en time.
  • Slå dejen ned og form den til 25-30 boller. De hæver en del.
  • Sæt bollerne på en bagplade og lad dem hæve ca 40 minutter.
  • Bag bollerne ca 15 minutter ved 175°C

Bollerne smager virkeligt godt, når de er lune og nybagte. Du kan dog også sagtens fryse dem ned og lune dem i ovnen senere.

Skriv en kommentar