11 gode råd til en sund kost

Da jeg for snart et år siden læste denne artikel på TV2 Nyhedernes hjemmeside, blev jeg virkeligt glad. Det er lige vand på min grønne mølle.

Den giver 11 helt klare råd til, hvordan man kan leve sundere:

  1. Spis 100% ren mad uden pesticider, medicinrester, kunstgødning, genmodificerede organismer og e-numre.
    Det kan man kun, hvis man køber økologisk. Og økologi har haft høj prioritet i min indkøbskurv de seneste år. Faktisk er det sådan, at når jeg handler (uden mand og barn), er levnedsmiddelprodukterne (mad og drikke) i min indkøbskurv 80-90% økologisk.
    Jeg vil rigtigt gerne op på 100%, og det betyder, at jeg vælger flere og flere varer fra. Jeg vil faktisk hellere undvære, hvis jeg har en ting på min indkøbsseddel, som jeg ikke kan få økologisk.
    Heldigvis er der dog flere og flere økovarer i supermarkederne, så jeg har endnu ikke stået i en situation, hvor vi ikke fik aftensmad alligevel.
  2. Undgå fastfood.
    En af mine kæpheste. Artiklen bløder op og siger, at selvfølgelig er det okay en gang imellem. Og det sker da også hjemme hos os, at vi får takeaway. Vi har nogle forskellige muligheder i vores by, så den ikke står på burger og pizza, men derimod kinesisk eller indisk.
  3. Arbejd med smagen i din mad.
    Det her punkt er jeg helt vild med. Jeg elsker at eksperimentere med min madlavning, og da jeg var novice, resulterede det nogle gange i nogle alternative smagsvarianter.
    Nu har jeg godt styr på mit smagsarsenal, og krydderihylden indeholder nogle gode smagsgivere.
    Mad er bare mere interessant, når det smager af noget. Og kan man blive helt kvalm ved tanken om kogte grøntsager, skal man bare en tur forbi mit køkken.
  4. Du kan opnå større mæthed ved at spise kostfibre.
    Når jeg falder i og spiser en pose sukkerholdig slik, går der ikke længe, før jeg føler mig kvalm og utilfredsstillet. Derimod når jeg har spist en stor portion grøntsager (fx kålsalat, råkost eller grøntsagssuppe), har jeg det fantastisk i flere timer efter.
  5. Spis efter de danske årstider.
    Artiklen taler om vitaminindhold og bedre smag. Jeps, det er jeg enig i. Men det er også meget nemmere at handle, hvis man spiser det, der er i sæson, frem for at insistere på at spise jordbær og friske ærter om vinteren.
  6. Spis varieret for at få forskellige vitaminer og mineraler.
    Jeg begynder at kede mig, når vi får lasagne to dage i træk. Både min hjerne og mine smagsløg kræver afveksling.
    Min skønne morfar sagde ofte “forandring afveksler” – og som den mere almindelige talemåde ytrer, fryder forandringen også.
  7. Begræns mejeriprodukterne; og sørg i det mindste for, at produkterne kommer fra gode, sunde dyr.
    Jeg køber økologiske mejeriprodukter af to årsager: 1) Jeg ved, at der ikke er medicinrester eller andet grimt i produkterne, og 2) jeg ved, at det kommer fra dyr, der har et godt liv med sund kost og gode forhold.
    Og når det så er sagt, så har jeg skåret meget ned på mejeriprodukterne, fordi min krop ikke længere er så glad for den animalske fedt. Jeg bruger i stedet meget soyamælk, -fløde og yoghurt, som har en god smag og samme egenskaber som de animalske, mens kroppen lettere optager de vegetabilske produkter.
    Dog kan jeg alligevel ikke fornægte en god ostemad.
  8. Spis mindre pålæg og fersk kød.
    Kroppen har faktisk ikke brug for så meget kød. Jeg har mødt nogle fanatiske kødspisere, som insisterede på, at vegetarer får alt for få proteiner, når de ikke spiser kød. Sagen er faktisk den, at man kun behøver, at 10-20% af ens energiindtag er proteiner. Og med de skønne vegetabilske proteiner i form af kikærter, linser, quinoa og bønner (og mange flere) er det nemt at opnå et optimalt indtag.
    Jeg er stadig kødspiser. Men jeg er slet ikke tvivl om, at jeg på et tidspunkt bliver vegetar. Mere og mere af min kost er vegetarisk, og jeg ganske enkelt elsker det. Man kan få så mange fantastiske smagsoplevelser med vegetariske retter (læs lige punkt 3 igen 😉 ).
  9. Spis mere fisk og skaldyr.
    Og dog. Flere og flere fisk indeholder for store mængder tungmetaller, kemikalier og mikroplast. Artiklen anbefaler derfor at man søger økologisk opdrættet fisk og skaldyr.
    Når man er gravid, frarådes man desuden at spise rovfisk (bl.a. tun) pga det høje kviksølvindhold.
    Jeg synes, det er lidt af en undersøisk jungle at finde rundt i, hvad man kan spise fra havet. Men jeg er nu ganske glad for fiskefrikadeller (af torsk) og rødspætter.
  10. Bliv god til at lave mad.
    Dette er næsten mit yndlingspunkt. Jeg elsker at lave mad og har lavet mad, siden jeg var en stor pige. Jeg havde madlavning som valgfag i folkeskolen og var endda til eksamen i det.
    Det er derfor også vigtigt for mig, når min søn, Johannes, er stor nok, at han får nogle maddage, og at han er med til at lave maden.
    Der er en endnu større nydelse i at spise mad, når man kan finde ud af at lave det. Og når maden smager godt, får man (undskyld udtrykket) blod på tanden efter at lave endnu mere.
  11. Spis sammen.
    Dette er også en god pointe. Når man er sammen om et måltid, bliver maden en del af det sociale. Den måde, man spiser sin mad på, vil følge én hele livet, og at gøre det til en god, social begivenhed, gør mad og næring til en god oplevelse.

Det vigtigste råd fra min side er: Få et godt, nært og kærligt forhold til din mad og din krop. ❤

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s