Tid til en kaffepause

Jeg så på tv for noget tid siden et show med Anders Mattesen. Her sendte han en svada af sted mod folk, der selv rister og kværner deres kaffe. Og en af hans pointer var, at kaffe i bund og grund smager hæsligt, men at det er et fiks, så vi kan holde os vågne.

Man kan synes om ham eller ej, men den gode and har fat i noget. Jeg er i hvert fald enig i, at kaffe ikke smager synderligt godt. Derfor har min da også altid været godt kamufleret af mælk og sukker i store mængder.

Sødet mælk med et strejf af kaffe

Når nu jeg i virkeligheden ikke kan lide kaffe, hvorfor drikker jeg det så?

Det gør jeg naturligvis i den naive tro, at jeg så vågner lidt op sådan en mandag morgen på arbejdet, hvor jeg godt kunne have sovet et par timer mere. Og fordi det lige nøjagtigt er vanedannende.

Derfor tager det også noget tid med en iskold tyrker at få knækket vanen.

Med jævne mellemrum tager jeg en kaffepause. Altså ikke en kaffepause i traditionel forstand, men derimod en pause fra kaffe. Og jeg kan mærke, at jeg har brug for sådan en nu.

Alternativerne

Og dem er der mange af. Men først må jeg se på, hvad det er, jeg prøver at få fra kaffen:

  • Noget opkvikkende, når jeg er træt
  • Noget sødt (ja, min kaffe er jo med masser af sukker)
  • Noget varmt

De to første punkter kan jeg hente fra en smoothie af frugt og grønt. Jeg kan også få det fra en skål med tørret frugt og nødder.

Og det varme kan jeg hente i en kop te – bl.a. yndlingsteerne fra Yogi Tea, Pukka og lignende (mine er hibiskus, green chai og sweet chili).

Jeg kan også gå tidligt i seng. For ofte kommer trangen til de tre punkter fra, at jeg egentligt trænger til at sove.

.

Vidste du…

At for meget kaffe kan give koncentrationsbesvær, hukommelsessvigt og angstanfald? Det mener en neuroforsker i hvert fald, og du kan læse mere om det i denne artikel fra 2009 i Ingeniøren.

 

Skriv en kommentar